google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: november 2009

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

torsdag 19 november 2009

Intressant läsning samt några nya hjälpmedel

Jag hittade några gamla böcker i min nyligen bortgångne fars mycket omfattande bokhylla. Det var Rune Pär Olofssons trilogi om Kopparbergslagen från 1970-talet. Kopparberget, Silverdalen och Guldgruvan heter dom och handlar om romanfiguren Pär Olofssons öden och äventyr under sent 1500-tal. En framträdande roll har den färgstarke prästen på Kopparberget Johannes Michaelis Cuprimontanus och hans familj. Jag fann också boken Min lysande konung av samme författare som handlar om Måns Nilsson Svinhufvud och hans liv med och mot Gustav Vasa. För den som, liksom jag, har anor från Kopparberget var det en fantastiskt spännande läsning. Rune Pär Olofsson har förmågan att skriva en roman där 90% av handlingen och personerna är historiskt korrekta och resten getts en sådan form att det inte förtar det autentiska. Leta gärna på närmaste antikvariat efter dom - det är värt besväret.

I övrigt gläder jag mig över en del nyheter till hjälp för oss släktforskare. Den alldeles utmärkta nyhetsbrevet från GeneaNet som jag får regelbundet berättar att Kungliga Biblioteket lagt ut gamla dagstidningar på nätet. Jag testade naturligtvis tjänsten och blev imponerad. vad sägs om att kunna läsa Post- och Inrikes tidningar så långt tillbaka som till 1700-talet. Dessutom är dom digitaliserade så man kan göra fritextsökning i dom. Nu skall man väl i ärlighetens namn säga att OCR-programmet man använt har lite svårt för det gamla typsnittt så en del blir galematias men det är en fantastisk tjänst ändå eftersom man väl kan läsa texten direkt bara man får en fingervisning var man skall läsa med sökningen. Det är bara att mata in ett namn eller en ort så poppar det upp mängder av notiser som behandlar det man söker.

En annan kul grej är GeneaNets egen GeneaStar där man kan se om man är släkt med någon betydande person. Om man har sitt släktträd på GenaNet kan man jämföra det med alla inmatade kändisar i ett huj och se om man är släkt med dom. Nu är tjänsten fortfarande lite franskt etnocetrisk eftersom de flesta av betydelse i världen enligt GeneaStar är fransmän. Till och med i kategorin skidåkare var det idel fransmän. Det gäller för oss svenskar att mata in våra hjältar, Ingemar Stenmark, Björn Borg, Selma Lagerlöf och Jussi Björling. Olof Palme och John Ericsson finns redan med.

tisdag 10 november 2009

Johanna Ulrika Uhrströms anor - en delvis löst gåta

Om man är slarvig och drar förhastade slutsatser får man lida för det. Jag antog att Johanna Ulrikas okände far hette Uhrström eftersom hon hade det namnet när hon kom tillbaka till Jät i 15-årsåldern för att bo med mostern Marta Stina Schutz. Vilseledd av en googlesökning där jag funnit flera referenser till familjen Uhrström i Karlshamn började jag att leta efter Catharina och Johanna Ulrika där eftersom jag hade för mig att det var dit dom flyttade efter dotterns födelse. Nu var det ju inte alls Karlshamn utan Karlskrona dom flyttade till, så många timmar av letande i husförhören för Karlshamn gav naturligtvis inte ett barr. Jo - jag hittade faktiskt Urmakaren Samuel Schutz och hans familj. Samuel var Catharinas bror och det gjorde ju att jag än mer envetet rotade omkring i fel stad.

Det var inte förrän jag efterlyste Catharina Schutz på Anbytarforum som jag insåg mitt misstag. Det var Helene Jorsell som hittade Catrina Schutz vigsel med Magnus Uhrström i Karlskrona stadsförsamling 2/11 1811 med hjälp av Familysearch.org. Mycket riktigt - i vigselboken fanns Coopvaerdie[1] timmermannen och änkemannen Magnus Uhrström och hans maka Catrina Schutz. Frågan om Johanna Ulrikas far kom nu i en annan dager. Det föreföll mindre troligt att Magnus var hennes biologiske far, men helt uteslutet är det ju inte. Troligare är då att han adopterade henne. För att ytterligare styrka identiteten visar Helene mig ett uttdag ur "Albert Liljas Blekingska samling" där Cofferditimmermannen M Uhrström nämns.

Nu börjar informationen strömma in från Anbytarforum. Chris Bingefors hittar bouppteckningen efter Magnus Uhrströms första hustru Cecilia född Jacobsson. Den förrättades 1811. Vidare meddelar Chris att Magnus och Catharina hade åtminstone 7 gemensamma barn och han lyckas också finna Magnus Uhrström och Catrina Schutz på inte mindre än tre ställen i senare husförhör för Karlskrona. Det enda smolket i glädjen är att den Catrina som Chris och Helene hittat anges vara född 1777 i Jät inte 1779 som "min" Catharina Schutz är. En kontroll visar emellertid att det inte finns någon Catharina eller Catrina född i Jät 1777 och ingen Schutz över huvud taget, däremot en Catharina Schutz född 1779. Eftersom namnet är ovanligt och det var hennes farbror eller farfar som skötte kyrkböckerna under de åren får man väl tro på vad som står där.

Vad som är lite irriterande är att Catharinas dotter Johanna Ulrika fortfarande är osynlig i husförhören i Karlskrona. En annan intressant sak är att Magnus Uhrströms födelseort bara anges som Småland. En idé jag fick när jag stötte på Uhrströmmar i Karlshamn tidigare är att de tagit namnet efter socknen Uråsa. Catharina kom från Uråsa till Östra Torsås för sin nedkomst. Kanske man inte skall räkna bort Uhrströmmarna från faderskapet ändå?

Det blir bara att "gå ned i saltgruvorna igen" dvs. börja leta efter Johanna Ulrika i Karlskrona - sida för sida. Jag börjar i AI:1 och hittar henne redan på sidan 86 (AD* 47/87) där hon bor i 3:e Kvarteret No:58. Hon tituleras Jungfru. I samma hus bor Magnus Uhrström som innan årets slut skall bli hennes make. Catrina Schutz har sin dotter Johanna med sig. Magnus hustru Cecilia är noterad avliden 1811, 43 år gammal och de har två hemmavarande barn, Gustaf 9 och Mertha 15 år gamla.

I AI:2 finner vi Magnus nya familj i 8:e Kvarteret Sparre No: 23. sid 79 (AD 84/79) Här finns också en 20-årig dotter Maria som flyttar till Göteborg samt Gustaf från första äktenskapet och Catrinas dotter Johanna och den lille Johan Fredrik född 25/1 1813. I de följande Hfl finner man dem på olika adresser, Johanna Ulrika har flyttat tillbaka till Jät och lustigt nog har Catrina olika efternamn i olika Hfl. 1821 kallars hon Eliasdotter, medan hon 1832 heter Scheutz vilket namn hon sedan behåller åtminstone in på 1840-talet.

Jag tror jag får nöja mig med detta nu. Vem som var Johanna Ulrikas biologiska far är fortfarande höljt i dunkel, men nu har jag ju hennes anor på moderssidan ända till 1500-talet och det är inte så illa resultat av några dagars jobb. Jag får samla krafter för att finna ut mer om Magnus Uhrström och var han befann sig i början av 1804 när Johanna Ulrika avlades.

* AD står för Arkiv Digital
1. Beteckningen "coopvaerdie" eller "cofferdit" betyder att han arbetade för handelsflottan i motsats till för marinen.

måndag 9 november 2009

För snabba slutsatser och slarv leder mig till fel stad utan att jag märker det

I Jät AI:3 kan man läsa att Elias Schutz dotter Catharina flyttar till Växjö 1796. Eftersom det inte anges vart hon flyttar i Växjö är det bara att leta, sida för sida. Man återfinner henne på No 95 som piga hos Handskmakaren Nils Blixberg. Enligt inflyttningslängden ankom hon från Kalvsvik 1795 och är inskriven med namnet Catharina Eliasdotter Schütz. 28 november 1797 flyttar hon emellertid tillbaka till Kalvsvik men där tappar jag bort henne. Det är bara att återgå till födelsenotisen för dottern Johanna Ulrika i Östra Torsås för att se om jag kan hitta spåret igen. Där anges hennes boendeort som Säljeryds Smedsgård i Östra Torsås. Jag söker därför efter henne där under tiden mellan 1799 och 1806 men finner henne inte. Däremot återfinns hon några sidor tidigare på Säljeryds Hjertonsgård där hon finns noterad som Catharina Eliasdotter Schütz född i Jät socken. Där finns också hennes dotter Johanna Ulrika född 19 januari 1805 medtagen. Även om alla omständigheter gjort att jag var ganska säker på att Catharina Eliasdotter Schutz var Johanna Ulrikas mor så hade jag inga handfasta bevis. Äntligen kan jag visa att det är klockaren Elias Shutz dotter Catharina som nedkommer med en dotter Johanna Ulrika i Östra Torsås 1805.

I husförhöret anges att Catharina kom från Uråsa 1804. I inflyttningslängden använder hon namnet Eliasdotter när hon ankommer till Östra Torsås 5 juni 1804, kanske för att namnet Schutz är allt för välkänt genom farbrodern som är Komminister i Jät och hon redan då är i tredje månaden av havandeskapet. Att hon valde att föda sitt barn i Östra Torsås kan bero på att där finns en Komminister Magnus Thelander som troligen är befryndad med komminister Johan Thelander i Jät tillika farbroderns kollega. Han och hans dotter Maria är sedan vittnen vid dopet. (Jag behöver verkligen komma över ett exemplar av Växjö stifts herdaminne).

1808 har Catharina flyttat tillbaka till sin far som nu hamnat på fattigstugan. Där bor fadern med sin hustru Elin samt döttrarna Märta Stina, som är sjuklig och "har Fattigmedel", och Catharina och hennes oäkta dotter Johanna Ulrika. Catharina flyttar emellertid med dottern till Karlskrona 1809. Påverkad som jag är av en tidigare Googlesökningen på Uhrström så läser jag slarvigt och får det till Carlshamn och slösar på så vis bort massor av tid till nästan ingen nytta. Samtidigt hade jag kunnat bespara mig mycket arbete om jag hittat den här sidan i husförhöret tidigare. Svårigheten är att jag utgick från Johanna Ulrika Uhrströms födelsenotis och letade således efter modern Catharina Schieutz (vilket troligen var en övertolkning av namnet) i Östra Torsås, men var inte smart nog i början att leta på sidorna omkring där hon påstods bo. Att vid det stadiet koppla ihop detta med en Catharina och en Johanna Ulrika på fattigstugan i Jät hade kanske inte varit så lätt även om jag noterat fadern Elias Schutz namn.

Nu har jag således bevisat att Catharinas far var klockaren Elias Schutz. Enligt forskarkollegor på DISBYT är Elias son till Komministern Christian Georgii Schutz som i sin tur är son till Klockaren Jöran Schutz. Elias skall också ha en broder Erik Schutz som var Komminister i Jät. Christian Georgii är enligt födelseboken son till Jöran Schutz. Att Christian Georgii är fader till Komministern Erik Schutz framgår av Jät AI:3 där Christian Georgii änka bor tillsammans med Erik. Det finns absolut inget som tyder på att inte Erik och Elias faktiskt är bröder som kollegorna på DISBYT anger, men återigen behöver jag Herdaminnena från Växjö.

Detta innebär att min fru på sin faders sida härstammar från prästsläkten Wiesel som i 168 år i oavbruten följd varit Kyrkoherdar i Vislanda och Bälinge samt vars släkt har en sammanlagd tjänstetid i pastoratet på 430 år. Länken är Christian Georgii hustru som hette Margareta Christina Alander och vars mor var Märta Wiesel, dotter till den i trakten berömde Kyrkoherden Elias Wiesel.

lördag 7 november 2009

Hjälp att hitta i min Blogg

Det har blivit över 100 texter i min blogg nu och innan året är slut kommer jag nog ha haft 30 000 besökare under 2009. Hur många som kommenterat och gett mig tips, råd och uppmuntran vet jag inte, men det är för få hur många det än blir.

En del texter har passerat sitt bäst-före-datum, men andra kan fortfarande ha sin aktualitet, men är svåra att hitta. Jag har därför lagt in en sökruta till höger som söker endast i den här bloggen. Den skall underlätta för er att se om jag skrivit något om era anor, om era socknar eller om ämnen som intresserar er. Testa den gärna!

fredag 6 november 2009

Schütz och Wiesel - det börjar klarna kring min frus anor

Jag hade kommit så långt att jag troligen funnit Johanna Ulrika Uhrströms morfader, klockaren Elias Schutz i Jät. Mycket återstår emellertid innan jag kan vara helt säker. En sökning i DISBYT efter Elias Schutz gav inget matnyttigt, men däremot sökning på Elias Schütz. I Jät får jag sex träffar - tre på Elias född 1776 och tre på Elias död 1821. Att klockaren Elias Schutz dog 1821 vet jag redan, men han föddes enligt husförhören 30 mars 1739 så det måste vara två olika Elias jag funnit. Mycket riktigt så anges det av de flesta forskarna på DISBYT att fadern till Klockaren Elias hette Christian (Georgii) Schutz medan fadern till Elias som föddes 1776 hette Eric Schutz. Vid närmare studier visar det sig att Eric Schutz var yngre bror till Klockaren Elias Schutz. Den äldre Elias var således den yngres farbror.

Om man nu skall tro på det som finns på DISBYT så leder detta till mycket intressanta anor, men först lite googlande på namnet Schutz/Schütz. Det visar vara en släkt med flera generationer av präster verksamma i bl. a. Jät. Klockaren Elias Schutz trolige bror Eric var Komminister i Jät liksom deras far Christian Georgii Schutz. När jag nu vet detta var det enkelt att finna dom i husförhören för Jät. Där ser jag också att Eric Schutz och Komministern Johan Thelander arbetade samtidigt i Jät, vilket också kan förklara varför det fanns två dopvittnen som hette Magnus Thelander och Maria Thelander när kollegans brorsdotter/klockarens dotter nedkom med sin Johanna Ulrika 1805. Jag får hålla det i minnet för att förstå sambandet.

Elias och Erics mor skulle heta Christina Margareta Alander. Hon var dotter till Erik Alander och Märta Wiesel. Om namnet Schutz gav viss information genom Google så är det inget mot den mängd fräffar som namnet Wiesel ger. Också detta är en gammal prästsläkt vars rötter, åtminstone enligt forskarkollegor på DISBYT, kan härledas till 1500-talet.

I förbigående kan jag konstatera att Eric Schutz var gift med Catharina Sofia Bakfot!!?. En dansk släkt Barfodt har jag stött på när jag sökt efter information om Scheutz tidigare. Kan det finnas samband? Här finns en länk att forska vidare på. Jag är emellertid lite irriterad över att jag inte kan finna Klockaren Elias Schutz födelsenotis så jag får bevis på att han verkligen var äldste son till prästen Christian Georgii Schutz. Han föddes troligen innan familjen flyttade till Jät. Jag skulle verkligen behöva ha tillgång till Herdaminnena för Växjö stift för att veta varifrån familjen kom och för att över huvud taget verifiera uppgifterna från DISBYT. Det får vänta tills jag kommer till Sverige under Julen.

Hur som helst har jag mängder av mer eller mindre korrekta uppgifter från internet att plöja igenom inklusive mängder av information på Anbytarforum. Även utan Herdaminnena hoppas jag nog kunna finna tillräckligt tillförlitliga källor för att gå vidare.

Nog är det spännande med släktforskning - eller hur?

tisdag 3 november 2009

Uhrström och Scheutz - eller jakten på min frus farmors farmors föräldrar

Min frus farmor farmor Johanna Ulrika Uhrströms härkomst är något av ett mysterium. Hon föddes 20 januari 1805 på Seljeryds Smedsgård i Östra Torsås socken i Kronobergs län. Ingen fader uppges men moderns namn är Catharina Schieutz. Vittnen vid dopet är bl. a. komministern Magnus Thelander och demoiselle Maria Thelander. Min första tanke var att undersöka släktnamnet Schieutz och jag fann då att släkten har en utmärkt släktsida på internet. Släkten Scheutz har rötter i kontinentala Europa samt Danmark och har främst gjort sig kända som framstående glasblåsare vid de småländska bruken. I en ursprungligen dansk gren av släkten förekommer samma stavning som hos Johanna Ulrikas moder. Denna gren var mästerkockar och restauratörer och verkade i Sverige främst på Medevi Brunn. Kontakter med släktföreningen och studier av de olika släktgrenarna har emellertid inte givit några svar på vem Johanna Ulrikas mor eller far är.

Johanna Ulrika gifte sig med soldaten Nils Jonasson Raffel samma år som hans första fru avled endast 45 år gammal. Troligen hade förhållandet påbörjats innan hustrun avled eftersom det första barnet kom redan sex månader efter vigseln i december 1834 och hustrun dog 22 maj samma år. Det anges i husförhöret att Nils "förser sig med råd", vilket enligt Ordbok för släktforskare kan tydas endera så att han ber om råd - då troligen av prästen, alternativt att han brutit mot ett tabu.[1] I båda fallen kan det avse hans förhållande och snara giftermål efter hustruns död. Han var ju tvungen att ha sitt befäls medgivande för ett nytt giftermål och var därför säkert angelägen om att ingen skugga skulle falla över hans heder. Johanna Ulrika bodde vid tiden "i en stuga" under Östra Jäts Knutsagård intill Nils Raffel som bodde i soldattorpet. Johanna Ulrika bodde tillsammans med en knappt tjugo år äldre kvinna vid namn Marta Stina Schutz. På samma sida i husförhöret finns undantagsänkan Ingrid Eriksdotter och hennes son Nils Peter Schutz. Namnet Schutz kan vara en av de otaliga varianter som finns i släkten Scheutz, men det är också möjligt att det är en annan släkt och att födelsenoteringen för Johanna Ulrikas mor skall vara Schutz snarare än Schieutz. Jag får börja nysta i tråden med Schutz som jag funnit i husförhöret.

Nils Petter Schutz föddes 14 december 1805 i Kalvsvik socken i Kronoberg. Hans far var Petter Schutz och modern som ovan. Marta Stina Schultz var född 1787 och i hennes födelsenotis finner vi att modern hette Elin Johansdotter. Eftersom namnet Schutz är relativt ovanligt och därför fångar blicken går jag tillbaka till husförhören för Marta Stinas födelse för att finna familjen. Jät AI:2 är emellertid svår att tyda så jag går till Jät AI:3 och finner då familjen redan på sidan 46 i Robbagården. Faderns namn är fortfarande otydligt men han är född 1739 och dom har vid tillfället fyra barn - Peter, 1777, Catharina, 1779, Göran 1783 samt Marta Stina, 1787. En hypotes börjar växa fram. Catharina skulle kunna vara Johanna Ulrikas mor, vilket skulle förklara att hon bor tillsammans med sin moster Marta Stina Schutz. Peter är då troligen undantagsänkan Ingrid Eriksdotters man och Ingrid och Marta Stina är således svägerskor. Nils Petter Schutz är då kusin med Johanna Ulrika Uhrström.

Att Peter Schutz faktiskt är Ingrid Eriksdotters man bevisas när jag finner dom på Knutsgården i Jät AI:4. Där hittar jag också namnet på den äldre Schutz som föddes 1739. Han heter Elias Schutz och var tidigare klockare. Vi har nu kommit fram till 1810-tal och på soldattorpet bor Nils Raffel med sin familj. Några år senare finner vi Petter Schütz, som nu begåvats med prickar över sitt u. Han har gått i faderns fotspår och blivit klockare. Han avlider emellertid 1819 i feber endast 42 år gammal. I dödsnotisen stavas hans namn Scheutz. Fadern Elias lever fortfarande tillsammans med sin hustru och dottern Marta Stina, men nu har den unga pigan Johanna Uhrström tillkommit i familjen. Hon har 1820 flyttat in från Carlskrona endast 15 år gammal. Även Elin, Elias hustru dukar emellertid under för febern 69 år gammal år 1818 och Elias själv dör av ålderdomssvaghet 1821 i december.

Dottern Marta Stina blir nu fattighjon under en tid men redan 1822 får hon bo i en liten stuga på Knutsgården och svägerskan Ingrid Eriksdotter med sonen Nils Petter blir undantagsänka på samma plats. Johanna Ulrika Uhrström har varit i Växjö och dyker upp i husförhören 1822 då hon bor tillsamman med Marta Stina som vi nu ganska säkert kan säga är hennes moster. Johanna Ulrika mor försvann efter nedkomsten 1805 och i senare husförhör framgår att Johanna Ulrika vistats i Carlhamn. Det vore intressant att undersöka var Johanna Ulrika fanns innan 1820 då hon kom från Carlshamn. [Se nedanstående tilläggsnotering från 2009-11-09 - 2]

In- och utflyttningsregister saknas från Jät både för tiden efter 1805 och kring 1820. I Carlshamn finns emellertid register för utflyttning från 1821, vilket i och för sig är ett år för sent, men man kan ju testa. Jag hittar ingen Johanna Uhrström, men väl två andra utflyttade Uhrström - Sven Magnus och Inga M. Uhrström. Jag försöker hitta dom i Carlshamn, men ger upp eftersom det är närmast omöjligt att hitta rätt bland rotar och kvarter. Jag testar Google och söker Uhrström - Karlshamn. Det finns många nutida med det namnet i Karlshamn och på en turistsida över Karlshamn visas ett pampigt hus där familjen Uhrström hade bott på sent 1800-tal. Givetvis går jag till DISBYT och ser om det finns någon Uhrströmsforskare. Uppenbarligen är det inte en särskilt släktkär familj för det finns inte en enda Uhrström i Blekinge län registrerad på DISBYT.

Det börjar bli sent och jag tycker ändå att jag kommit en bit på väg. Jag vet nu att Johanna Ulrikas far troligen kom från Carlshamn och att hans familj tydligen lät flickan växa upp hos sig för att vid femton års ålder återvända till moderns familj. Vad som blev av modern vet jag däremot inte ännu. Johanna Ulrikas mor hette såldes Catharina Schieutz eller Scheutz/Schutz och var dotter till klockaren Elias Schutz och hans maka Elin Johansdotter. Jag har under letandet funnit ett antal Schutz, med varianter, som jag måste undersöka närmare bl. a. en S.M. Adjunkten O.F. Schutz som dog 34 år gammal i Jät år 1832-02-07.

Huruvida detta har något som helst samband med glasblåsar/restauratörssläkten Sheutz vet jag ännu inte. Om någon av mina läsare har någon information så är jag givetvis väldigt tacksam att få ta del av den.

1. Det här uttrycket har diskuterats ingående på Anbytarforum. Elisabeth Thorsell menar där att det betyder att familjen klarar sig själv utan socknens hjälp. Så kan de naturligtvis vara, men i det här specifika fallet förefaller Ordbokens definition mer trolig eftersom det berörde en indelt korpral som uppenbarligen inte hade överhängande ekonomiska problem.

2. Jag hade gjort en googlesökning på Uhrström och funnit flera träffar i Karlshamn, varför jag kom på villovägar och började leta där efter Catharina och Johanna Ulrika. Att det var Karlskrona jag borde letat i kom jag på först långt senare. Jag blandade helt enkelt ihop Karlshamn med Karlskrona - mycket pinsamt (tillägg 2009-11-09)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...